Djevojke su istog dana počele masovno objavljivati seksi selfije, toples fotografije iz kade navodeći svoju lokaciju na društvenim mrežama.

Počele su stizati pritužbe gostiju, a onda je reagovala uprava hotela.

“Ovo je arapska zemlja. Stiglo nam je mnogo žalbi porordica koje kod nas odsjedaju s djecom. Ne želimo da se ime našeg hotela pojavljuje uz fotografije polugolih žena u erotskim pozama. Ako ih već objavljuju na društvenim mrežama, onda neka kao lokaciju navedu samo Dubai”, rekao je glasnogovornik hotela.

Ipak nisu sve djevojke napravile lošu reklamu ovom porodičnom hotelu. Glumica Anna Kalashnikova (44) kaže da nije objavljivala razgolićene fotografije jer je svjesna da je riječ o stranoj zemlji i drugačijem mentalitetu.

“U Ujedinjenim Arapskim Emiratima zabranjeno je objavljivati takve fotografije”, kaže Kalashnikova.

10 stvari koje trebate znati prije putovanja u Dubai

Izbjegavajte ljubljenje u javnosti i ne privlačite pažnju na taj način. Ovo uključuje i klubove, hotele, taksije i plaže, tako da, pripazite i ljubite se do mile volje unutar vaše hotelske sobe. Naravno, seks u javnosti nemojte ni pokušavati…

Nekad tek mjesto u pustinji, danas grad u kojem postoji sve što možete zamisliti. U posljednjih dvadesetak godina ovdje je niknulo toliko čudesnih i luksuznih zgrada, a s obzirom na vozni park i aute koje viđate na cestama, na trenutke vam se čini kao da ovdje žive samo bogataši. No, prije nego odete, evo nekoliko savjeta koji bi vam mogli dobro doći u najvećem gradu Ujedinjenih arapskih emirata.

 

1. Postoji i život van nebodera

Jest, grad obilježavaju brojne visoke građevine koje paraju nebo, no Dubai ima i povijest koja nije tako siromašna. Prošećite do dijela po imenu Dubai Creek. Radi se o originalnom centru grada gdje i dan danas trgovci s Bliskog istoka dolaze prodavati svoju robu. Iranski tepisi, omansko srebro, ovdje zbilja ima svega, a vi, naravno, niste obvezni ništa kupiti, možete samo i razgledavati.

2. Hrana je fantastična

Jedna od prednosti kod ogromnih gradova uvijek je i bogat izbor različite hrane, a toga ovdje zbilja ne manjka. I ne, u igri nisu samo luksuzni restorani, iako njih ima koliko vas volja, već u kvartu Bur Dubai možete uživati u hrani na ulici i jesi specijalitete pripremljene na iranski, filipinski, jemenski, indijski, pakistanski i afganistanski način.

3. Ne treba vam burkini

Ne bojte se, nitko vam neće ništa nažao učiniti zbog kupanja u bikiniju. Iako UAE jest muslimanska zemlja, nije konzervativna koliko bi se stereotipno moglo zaključiti. Obucite se kao i u Europi, kratke hlače su skroz u redu, a nema potrebe ni za pokrivanjem kose.

4. Ipak uzmite nešto toplo

Trebat će vam za šoping centre koji su ovdje prava atrakcija, a klima u njima radi svom snagom. Također, ako planirate posjetiti veličanstvenu Jumeirah džamiju, morate imati na umu da u nju ulazite pristojno odjeveni.

5. Taksiji su jeftini

Metro je još jeftiniji, no i taksiji su sasvim prihvatljivi. Mnoge stanice metroa nisu baš na najzgodnijim lokacijama, tako da, slobodno uzmite taksi i ostavite napojnicu dobrom vozaču.

6. Alkohola ima

I to prilično mnogo. Restorani, barovi i klubovi toče alkohol, no ipak, nemojte se sad baš opiti pa bauljati ulicama. U tom slučaju riskirate intervenciju policije, a završiti koji dan na hlađenju ne bi bila najzgodnija stvar.

7. Pripazite gdje se ljubite

Izbjegavajte ljubljenje u javnosti i ne privlačite pažnju na taj način. Ovo uključuje i klubove, hotele, taksije i plaže, tako da, pripazite i ljubite se do mile volje unutar vaše hotelske sobe. Naravno, seks u javnosti nemojte ni pokušavati.

8. Vruće, vruće, užasno vruće

Reći ćete, “navikli smo na visoke temperature po ljeti”. Točno, ali ni blizu ovakve. Kad živa pokaže 50 stupnjeva, bježite u hlad ili klimatiziranu prostoriju, a ako hoćete ići kad je ipak malo ugodnije, birajte razdoblje od studenog do ožujka.

9. Spa centri su divota

I svi koji su ih isprobali, kažu da takvih nema nigdje na svijetu. Izbjegnite mjesta za uljepšavanje u šoping centrima i radije takva mjesta potražite u hotelima. Skupi su, točno, ali vrijede svakog dolara.

10. Šoping centri su zapravo, prilično zabavni

Ignorirajte ljude koji “pljucaju” po šoping centrima u Dubaiju. Istina, oni nisu mjesta kulture, ali su prilično zabavni. Ogromni akvariji, skijaške staze, klizališta, kina sve to možete naći u njima, tako da, šoping je ovdje često sporedna stvar.

40 savjeta iskusnog putnika: Pripremi se za putovanje like a boss!

PLANIRANJE
Provjerite datum isteka putovnice. Mnogi od nas znaju da putovnica da traje godinama, ali isto tako mnogi ne znaju točno do koje godine traje ova koju trenutno imaju.

Isprintajte baš sve papire, potvrde i planove koji vam mogu poslužiti.

Skenirajte putovnicu i pošaljite ju na svoj mail. Kopiju imajte i na svom pametnom telefonu, za slučaj da se nešto dogodi i vama zatreba hitan pristup vašim podacima, a nemate putovnicu.

Na mailu imajte i sve druge podatke bitne za put: potvrdu osiguranja, bookinge letova i smještaja, potvrde za unajmljivanje auta, izlete i sve što vam može zatrebati ako izgubite torbu u kojoj ste to sve pripremili.

Provjerite je li u zemlju u kojoj putujete potrebno obvezno cijepljenje, viza ili putno osiguranje, bez kojih možda neće moći ući u zemlju.

Provjerite što je sve zabranjeno unositi u državu u koju putujete (npr. alkohol će vam odmah zaplijeniti na Maldivima).

Ako putujete u muslimanske zemlje, strogo se pridržavajte pravila. U nekim zemljama nisu tolerantni ni na javno držanje na ruke, poljupce ili kupanje u bikiniju, a toples je na dosta mjesta strogo zabranjen! Ako mislite da to nije fer, radije nemojte putovati u tu zemlju nego da pokušavate zaobići pravila.

Provjerite kakva je struja u zemlji gdje putujete i trebate li kupiti adapter.

Ako morate nositi lijekove, obvezno sa sobom nosite recepte.

Obavijestite svoje kreditne kuće da putujete, kako vam ne bi zablokirali karticu kad vide previše potrošnje u stranoj državi. Neke kuće vas i nazovu, a odgovor na poziv može biti skup.

Provjerite kakvo je vrijeme tamo gdje putujete kako biste se znali bolje spakirati.

Naučite par korisnih izraza na jeziku zemlje u koju putujete.

Ako imate manji broj dana za odmor, a želite puno toga vidjeti, isplanirajte što ćete raditi po danima, kako vas na lokaciji ne bi uhvatila strka. Nemojte previše toga sebi zadati za pogledati, da vam se odmor ne pretvori u stres.

Najbolje da kupite što uočljiviji kovčeg, kojeg ćete lako pronaći u gužvi na aerodromu.

Deset dana prije putovanja, napravite popis svega što vam treba. Sljedećih dana ćete ga nadopunjavati onim čega se niste odmah sjetili.

Skinite sve aplikacije koje vam mogu poslužiti na putu (prognoza vremena, Google maps, virtualni turist, Foursquare za recenzije restorana, itd..)

BUKIRANJE TJ. REZERVACIJA
Pošaljite upit agenciji da vam pronađe optimalne letove za datume kada planirate putovati. Agencije imaju pristup sustavu rezervacija koji vama kao običnom korisniku nije dopušten, a nerijetko imaju organizirane i charter letove koji u konačnici dođu jeftinije ili imaju info o posebnim popustima. Nekad ćete sami naći najjeftinije letove, nekad ćete se zaista iznenaditi kako je agencija uspjela pronaći bolje opcije od vas.
Ako ste jako visoki, imate prekomjernu težinu ili pak često odlazite na WC, savjetujemo da rezervirate sjedalo do prolaza jer ćete imati više mjesta i lakše ćete se ustajati te manje smetati drugima.

Smještaj bukirajte što prije, no svakako prije rezervacije kvalitetu smještaja provjerite na Tripadvisoru gdje drugi putnici ostavljaju svoje recenzije, ali i savjete.

Ako imate neke posebne želje, svakako to naglasite prilikom rezervacije. Netko voli blizinu bazena, netko pak potpuni mir, dok obitelji s djecom žele spojene sobe. Osoblje hotela potrudi se obično udovoljiti svih zahtjevima gostiju, koliko je to moguće.

Putovanje utorkom i srijedom ujutro je najjeftinije, dok je subotom najskuplje pa ako možete putovati tijekom ranog radnog tjedna, uštedjet ćete na novcu.

Nakon rezervacije prijevoza i smještaja, provjerite koje izlete možete bukirati online. Ponekad ćete trebati rezervirati popularne stvari (izlete i slično) danima unaprijed, pa je bolje da imate sve spremno, nego da na lokaciji gubite dragocjeno vrijeme čekajući u redu za karte. Cijene u agenciji su često za te stvari jeftinije!

Upišite se u programe za prikupljanje milja i zaradite nagradne bodove za sljedeće putovanje. Ako kartu kupite preko agencije, to vam može srediti vaš agent!

PUTOVANJE
Za put se odjenite što jednostavnije i udobnije. Osim što ćete u trenirci lakše i udobnije putovati, s jednostavnijom odjećom ćete lakše proći sigurnosne kontrole na aerodromu. Pročitajte kako proći sigurnosnu provjeru na aerodromu bez da te drugi mrze, a da te ne skinu do gola.

U ručnoj prtljazi pripremite nešto za presvući se, jer se ponekad od aerodroma do lokacije morate voziti dulje vremena, pa nema smisla da se preznojavate ili smrzavate. Dobro je imati kod sebe barem osnovnu odjeću i za slučaj da vam izgube prtljagu.

Ručna prtljaga je jedan komad. Čak i vaša malena torbica je drugi komad pa ćete ju morati spremiti u onaj jedan veći komad prtljage koju nosite sa sobom. Možete sve staviti i u veliku običnu vrećicu, bitno je da se radi o jednom finalnom komadu koji se uklapa u veličinu i težinu ručne prtljage.

U avionu ne skidajte cipele osim ako vam nisu dovoljno udobne. Naime, noge znaju oteći tijekom dugog leta pa je dosta teško ugurati nogu natrag u usku salonku. Tenisice su najbolji izbor za put.

Ako ste ovisnici o internetu i pametnim telefonima, ponesite i rezervne (prijenosne) baterije tj. punjače.

Ako morate piti lijekove, stavite ih u ručnu prtljagu.

Ponesite sa sobom masku za oči i čepiće za uši ako se radi o duljem putovanju avionom ili ako mislite da će vam trebati na lokaciji zbog jet-laga ili buke. Kako se naspavati tijekom leta, pročitajte ovdje.

Ako putujete s bebom, pripremite čepiće za uši i za druge putnike te ih ugodno iznenadite uz ispriku ako beba bude dosta plakala.

Na svoje kovčege stavite svoje podatke, kako bi ih u slučaju gubitka prtljage mogli lakše pronaći.

Iz svih aparata koje nosite u kovčegu izvadite baterije (brijaći aparat, fotoaparat ili čak vibrator) kako se ne bi sami uključili ili kako vam granična policija ne bi otvarala kovčeg za dodatnu provjeru.

Kovčeg nemojte zaključati lokotom jer bi vam granična policija mogla pokušati otvoriti kovčeg i pritom slomiti lokot i poderati zatvarač.

Ne spuštajte sjedalo prije polijetanja i obvezno dignite sjedala kad je vrijeme za doručak ili ručak u avionu, čak i ako niste gladni i nećete jesti! Osoba iza vas jednostavno nema mjesta za jesti ako ste vi spustili sjedalo, a oni su ga digli zbog osobe iza sebe.

Putujte noću, bilo da putujete avionom ili vlakom, kako biste uštedjeli na vremenu provedenom na putu, ali i na jednoj noći smještaja.

Na putu odvojite dio novca i stavite ga na sigurno mjesto s unutarnje strane odjeće. Možete i kupiti posebne torbice koje se nose ispod hlača, a u koje stanu putovnica, kartice i novci. Tako ste sigurniji od lopova.

Za uštedu novca na putu, ako niste u hotelu, kupite namirnice za doručak i (li) večeru u lokalnoj trgovini i pripremite obrok u apartmanu. Ručak pojedite ipak negdje vani, nemojte se zbog hrane vraćati i gubiti dragocjeno vrijeme za istraživanje.

Ne odijevajte se preuočljivo, a posebno ne nosite ogroman fotoaparat za vratom u siromašnim zemljama. Osim moguće pljačke, mnogi će vam dosađivati prošenjem.

Razgovarajte s lokalcima. Nemojte se bojati kontakata s lokalnim stanovništvom, ako imate priliku i znate jezik, pričajte s lokalcima, jer ćete tako upiti puno više o samoj zemlji nego kroz turističke vodiče.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here